Zastosowania wody demineralizowanej
Odwrócona osmoza to obecnie najlepszy sposób na uzyskanie wody demineralizowanej. Z wody usuwanych jest ponad 99,9 % cząsteczek takich jak bakterie, sole, cukry, białka itp. Pozwala to na uzyskanie wody demineralizowanej spełniającej większość standardów jakościowych już po pierwszym przejściu przez membranę oraz najwyższe standardy jakościowe po podwójnym przejściu. W przeciwieństwie do demineralizacji opartej o kolumny jonowymienne, proces odwróconej osmozy usuwa także zanieczyszczenia organiczne, wirusy i bakterie. W procesie wymiany jonowej tego typu zanieczyszczenia nie są usuwane. W wodzie pozostają wtedy elementy organiczne jak fenole, aldehydy,ketony. Upewnij się, że woda demineralizowana, którą kupujesz pochodzi z odwróconej osmozy.
Demineralizacja metodą odwróconej osmozy
Stacja odwróconej osmozy jest podstawowym elementem każdego urządzenia przemysłowego wykorzystującego wodę. Przed poddaniem wody jakiejkolwiek obróbce należy przeprowadzić jej demineralizację. Chroni to również przed powstaniem korozji. Aby uzyskać ciecz wysokiej czystości (niezbędną dla większości zastosowań) należy w sposób efektywny usunąć z niej wszystkie mikroelementy. Woda poddana demineralizacji w prawidłowy sposób będzie miała nie więcej niż 4 ppm (cząsteczki zanieczyszczeń na milion cząsteczek wody). Aby uzyskać takiej jakości wodę należy przeprowadzić takie operacje jak filtrowanie, zmiękczanie, usuwanie wolnego chloru, odwrócona osmoza. W sposób ciągły należy też mierzyć przewodność produkowanej wody demineralizowanej. Należy również kontrolować pH wody surowej, gdyż przekroczenie odpowiedniego zakresu może spowodować uszkodzenie membran osmotycznych.
Nawilżanie powietrza
Kamień kotłowy
Przemysł spożywczy
Produkcja elementów plastikowych
Wytwornice pary
Lasery, maszyny CNC
Systemy chłodzenia
Produkcja kosmetyków
Przemysł farmaceutyczny
Przemysł motoryzacyjny
Pralnie
Powłoki galwaniczne, metalizacja
Membrany odwróconej osmozy charakteryzują się wysokim współczynnikiem retencji jonów jedno- i dwuwartościowych. Proces odwróconej osmozy umożliwia całkowite usunięcie jonów powodujących twardość, bez względu na jakość wody surowej. Tym samym można stwierdzić, możliwość wykorzystania odwróconej osmozy do celów przemysłowych, w których niezbędna jest woda demineralizowana. Odwrócona osmoza eliminuje równocześnie zanieczyszczenie organiczne wody, takie jak mętność, barwa, smak, zapach. Filtracja membranowa stanowi zaporę dla wirusów oraz bakterii. Większość wirusów mieści się w zakresie 20-80 nm, podczas gdy membrana osmotyczna posiada pory mniejsze od 1 nm. Poza wirusami, w procesie demineralizacji wody, na filtrach RO z wody usuwane są także: żelazo, mangan, twardość, chlor, amoniak czy bakterie E. coli. Podsumowując odwrócona osmoza jest obecnie najskuteczniejszą metodą demineralizacji wody.